Inzameling textiel en oud papier 

Inzameling textiel en oud papier

In opdracht van de gemeente Groningen, zamelt GoudGoed oud papier en textiel in.  

Wil je weten wanneer we in Groningen je oude kleding of oud papier ophalen?

Textiel over?

Inzameling

Wanneer je kleding, textiel of schoenen over hebt, dan mag je dit inleveren bij een van onze kringloopwinkels. Je kan er voor kiezen om deze op te laten halen tijdens de textielinzameling. Je kunt ook gebruik maken van de verschillende textielcontainers in de stad. Hier kun je altijd jouw textiel in een afgesloten zak aanbieden. GoudGoed Textiel verzorgt in samenwerking met de Milieudienst van de gemeente Groningen de inzameling van textiel en schoenen.

Inzameling aan huis (gemeente Groningen)

GoudGoed Textiel haalt in de gemeente Groningen textiel op langs vaste routes (kijk hiervoor in de afvalwijzer). Het textiel en de schoenen worden gesorteerd. Kleding en schoenen die nog goed zijn worden naar onze kringloopwinkels gebracht of wordt geëxporteerd. Het overige materiaal wordt grotendeels gerecycled. Kleding die niet meer draagbaar is, wordt verwerkt tot poetsdoeken of gebruikt als grondstof voor bijvoorbeeld dekens en vloerbedekking.

Spelregels huis-aan-huis inzameling

 • Zet textiel voor 8.00 uur aan de straat.
 • Zorg dat de textiel in een afgesloten zak zit, zodat er geen vocht bij kan komen.
 • Schoenen per paar aan elkaar geknoopt.

Kleine apparaten
ook kleine huishoudelijke apparaten mag je (in een aparte zak) aanbieden. Ze mogen defect zijn. Zolang ze maar door 1 persoon te tillen zijn. 

“Het inzamelen van gebruikte kleding helpt mee aan het terugdringen van de afvalberg. Ook wordt het hergebruik van kleding op deze manier gestimuleerd.”

goudkleurige inzamelcontainer voor textiel

Textielcontainers

Verspreid in de stad Groningen heeft GoudGoed textielcontainers staan, waar je je oude kleding en textiel in kwijt kunt. Deze containers worden regelmatig leeggehaald door onze chauffeurs.

Tips aanleveren kleding en textiel

 • Kleding moet schoon en droog zijn. Natte kleding en kleding met verf- of olievlekken mogen niet in de container.
 • Kleding in een dichte en stevige zak aanleveren, zakken gaan vaak in de container kapot waardoor kleding alsnog kapot gaat, nat of vies wordt.
 • Geen kledinghangers in de zak meeleveren, liever apart.
 • GEEN dekbedden en kussens inleveren, kijk hier waar je ze wel kwijt kan.
 • Schoenen graag apart van de kleding en als paar inleveren.

GoudGoed textiel is telefonisch te bereiken op nummer:
050-5266881

Twijfel? Check de Afvalscheidingswijzer!

Milieu centraal heeft een handige website gemaakt om te kunnen checken wat je waar kan weggooien of recyclen.

 

Oud papier

Oud papier kun je op verschillende manieren kwijt. Zo kun je er voor kiezen om oud papier op te laten halen aan de weg. Kijk op de website van je gemeente om te zien wanneer het oud papier bij jou in de buurt wordt opgehaald.

In de gemeente Groningen haalt GoudGoed volgens de afvalwijzer het oud papier op. Je kunt je oud papier natuurlijk ook naar een openbare papiercontainer brengen. Op deze kaart zie je waar de papiercontainers staan.

Tips papier en karton

 1. Oud papier dat je gescheiden inlevert moet schoon en droog zijn. Gebruikte tissues of vieze pizzadozen horen niet in de papierbak. Doordat ze vaak vervuild zijn met vet en etensresten, zijn ze niet geschikt voor recycling.

   

 2. Een enkel nietje, paperclip of kunststofvenster (van enveloppen) mag gewoon bij het oud papier. Bij het recyclen worden ze  verwijderd. Verwijder wel plasticfolie dat om tijdschriften of reclamefolders zit, kunststofbinders en omslagen.

   

 3. Drinkpakken horen niet bij het oud papier, omdat er een plastic en/of aluminium laagje in zit. In veel gemeenten mogen ze bij het plastic afval (PMD), en anders bij het restafval.

   

 4. Geplastificeerd papier kan niet gerecycled worden en hoort dus bij het restafval. Je kunt het testen door het papier te scheuren, geplastificeerd papier scheurt namelijk niet goed. De meeste glossy magazines van dik glanzend papier mogen gewoon bij het oud papier. Soms is alleen de cover geplastificeerd. Die hoort dan bij het restafval.

   

 5. Boeken mogen bij het oud papier, maar je kunt ze natuurlijk ook naar de kringloopwinkel brengen of in een minibibliotheek in de buurt achterlaten. Zo heeft iemand anders er nog plezier van.

Inzameling aan de weg

Zet je oud papier op de ophaaldag gebundeld aan de straat. Doe het bij voorkeur in een stevige kartonnen doos of bind het stevig vast met een touw. Gebruik geen plastic tassen of boodschappenkratje, dan nemen we het niet mee.